Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Optimalizace technologie výroby echinaceových kapek
Boberová, Jana ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá výrobou bylinných kapek z třapatkovky (Echinacea) a stanovením obsahu vybraných účinných látek. Teoretická část obsahuje taxonomické zařazení echinacey, její botanickou charakteristiku a podmínky pěstování. Zmíněna je také historie pěstování a způsoby využití této rostliny. Důležitou kapitolou teoretické části je chemické složení rostliny a rozdíly ve složení mezi jednotlivými druhy třapatkovky. Dále jsou zmíněny metody získávání účinných látek a jejich stanovení. Poslední kapitola je věnována technologii výroby echinaceových kapek. V experimentální části byla provedena optimalizace extrakce pro sušené květy a kořeny E. purpurea. Pro květy byl stanoven tento extrakční systém: 40% ethanol, čas 6 hodin, poměr navážky ku rozpouštědlu 1:10 a laboratorní teplota. Pro kořeny byl vyhodnocen jako nejlepší 20% ethanol, čas 24 hodin, poměr navážky 1:10 a laboratorní teplota. Dále byly připraveny nejlepší extrakty, u kterých byl stanoven obsah celkových fenolických látek v rozmezí 0,799–0,839 mg/ml, následně byla stanovena antioxidační aktivita v rozmezí 116–242 µg T/ml, a nakonec byla provedena analýza aromatických látek pomocí HS-SPME-GC-MS. Pro porovnání připravených extraktů byly testovány i dva komerční vzorky.
Optimalizace technologie výroby echinaceových kapek
Boberová, Jana ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá výrobou bylinných kapek z třapatkovky (Echinacea) a stanovením obsahu vybraných účinných látek. Teoretická část obsahuje taxonomické zařazení echinacey, její botanickou charakteristiku a podmínky pěstování. Zmíněna je také historie pěstování a způsoby využití této rostliny. Důležitou kapitolou teoretické části je chemické složení rostliny a rozdíly ve složení mezi jednotlivými druhy třapatkovky. Dále jsou zmíněny metody získávání účinných látek a jejich stanovení. Poslední kapitola je věnována technologii výroby echinaceových kapek. V experimentální části byla provedena optimalizace extrakce pro sušené květy a kořeny E. purpurea. Pro květy byl stanoven tento extrakční systém: 40% ethanol, čas 6 hodin, poměr navážky ku rozpouštědlu 1:10 a laboratorní teplota. Pro kořeny byl vyhodnocen jako nejlepší 20% ethanol, čas 24 hodin, poměr navážky 1:10 a laboratorní teplota. Dále byly připraveny nejlepší extrakty, u kterých byl stanoven obsah celkových fenolických látek v rozmezí 0,799–0,839 mg/ml, následně byla stanovena antioxidační aktivita v rozmezí 116–242 µg T/ml, a nakonec byla provedena analýza aromatických látek pomocí HS-SPME-GC-MS. Pro porovnání připravených extraktů byly testovány i dva komerční vzorky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.